Zázvor lékařský
Zázvor je trvalka, se kterou se ve volné přírodě nesetkáme. Je totiž uměle vyšlechtěná a roste především v asijských zemích, kde je poměrně rozšířenou rostlinou. V bylinářství se využívá její oddenek, jenž roste pod zemí. Zázvor má skvělé antibakteriální a protizánětlivé účinky a je všeobecně známý především ve formě čaje proti bolestem v krku. Typickou štiplavost jeho oddenku má na svědomí pryskyřičnatá látka zvaná shoagol. Kromě ní obsahuje zázvor také množství silic, které kromě jiného dodávají bylině osobitou vůni, a poměrně silné hořčiny. Ze zázvoru se také získává éterický olej. Zázvorový esenciální olej působí antidepresivně, posiluje vůli, sebejistotu i celkovou vitalitu.
V Indii a dalších asijských zemích se sušený zázvor používá ke kořenění jídel. Ájurvéda ho také využívá při zažívacích potížích. Napomáhá totiž lepšímu trávení, zvyšuje chuť k jídlu a celkově povzbuzuje metabolismus. Zázvor je však pro obsah silných hořčin nutné dávkovat opatrně, a to zejména při výskytu vředů, kolitidy nebo Cronhovy choroby. Opatrné by měly být také těhotné a kojící ženy. Jinak má zázvor výborné prohřívací účinky, uvolňuje napětí svalů a také bolesti kloubů. Díky tomu, že podporuje cirkulaci krve, přispívá k očistě celého organismu. Je vhodný například k masážím proti celulitidě. Osvědčil se také jako prostředek pro lepší růst vlasů a vzhledem ke svému antiseptickému působení bojuje také proti lupům.