Vitamin E
Tocopherol spadá do přirozeně se vyskytujících antioxidantů označovaných jako vitamin E. Do kosmetických přípravků se používají převážně dva druhy vitaminu E, a sice tocopherol (vyskytující se např. v oleji z pšeničných klíčků) a tocopheryl acetate (syntetický vitamin E). Ve složení narazíme i na d-alpha tocopherol, který je jednou z forem přírodního vitaminu E (přirozená složka rostlinných olejů). Všechny vitaminy E fungují jako antioxidanty a zabraňují žluknutí olejů a másel. Tocopheryl acetate je sice stabilnější a prodlužuje životnost produktu o něco více než přírodní tocopherol, ovšem pro pokožku je hůře vstřebatelný. Naopak tocopherol se do pokožky vstřebává velmi dobře. Izolovaný vitamin E má podobu viskózního oleje žluté až hnědé barvy. Je silným antioxidantem, bojuje proti působení volných radikálů, a tím zabraňuje projevům předčasného stárnutí pokožky (pigmentové skvrny, vrásky, ztráta pevnosti a pružnosti) a zpomaluje její šupinatění. V kosmetických přípravcích funguje vitamin E také jako mírný konzervant.
Vitamin E, komplex osmi látek rozpustných v tucích, je důležitý pro zdraví celého organismu. Jeho zásobárnou jsou játra, svaly či nadledviny, u žen pak také děloha. Spolu s dalšími látkami chrání buňky těla před předčasným stárnutím, a kromě jiného snižuje srážlivost krve a působí v cévách jako prevence arteriosklerózy. Dostatečné množství vitaminu E v těle také urychluje hojivé procesy a mírní menstruační bolesti. Denně bychom měli přijímat asi 10 miligramů tokoferolu, zvýšenou potřebu pak mají těhotné, ženy užívající hormonální antikoncepci a také všichni, kdo pijí chlorovanou vodu. Vzhledem k tomu, že se nachází ve většině potravin, tak v podstatě u lidí nedochází k jeho nedostatku. Když už by k němu došlo, projevilo by se to ubýváním svalů, odbouráváním nervové tkáně, u mužů pak i zhoršenou pohyblivostí spermií, a tím neplodností. U předávkování (více než 100 mg denně) se objevuje zvýšená tendence ke krvácení, snížená imunita, únava či poruchy trávení. Nejbohatšími potravinovými zdroji vitaminu E jsou olej z pšeničných klíčků, kukuřičný olej, sójové boby, krůtí maso, syrová paprika, celer či lněná semínka.