Vitamin B6
Vitamin B6 (pyridoxin) řadíme mezi vitaminy rozpustné ve vodě. Je souhrnným označením pro látky pyridoxol, pyridoxan a pyridoxamin. Ovlivňuje vstřebávání vápníku, hořčíku a fosforu. V našem těle je nezbytný pro správné fungování nervového systému, kde pomáhá přenášení vzruchů mezi jednotlivými buňkami. Kromě toho ovlivňuje produkci antitělísek, která vytvářejí náš imunitní systém. Potřebujeme ho pro štěpení bílkovin, přesněji ho potřebují enzymy, které se na tomto štěpení podílí. Vitamin B6 také ovlivňuje trávení tuků, jelikož se podílí na produkci žlučové kyseliny. Napomáhá ale i tvorbě červeného krevního barviva a steroidních hormonů (kortizon, estrogen). Vzhledem k tomu, že se vitamin B6 velmi významně podílí na tvorbě nových buněk, je zcela zásadní pro těhotné ženy. Podle některých studií těhotným ženám může tento vitamin také pomoci snížit nevolnosti.
Denně bychom měli přijímat 2-2,5 miligramu vitaminu B6. Toto množství se samozřejmě může lišit u těhotných a kojících žen, které by jeho přísun měly zvýšit. Mezi nejbohatší zdroje řadíme droždí, melasu, sardinky, lososa, játra, banán, pšeničné klíčky, mrkev, brambory či kapustu, dále i ořechy, arašídy a slunečnicová semínka. Nesmíme ale zapomínat na to, že konzervováním či vařením se ztrácí až 90 % vitaminu B6. Z toho lze logicky usuzovat, že nejlepším zdrojem budou syrové potraviny. Pokud budeme mít pyridoxinu nedostatek, projeví se to zhoršenou kvalitou pokožky (např. popraskané koutky), suchostí sliznic, střevními potížemi, sníženou imunitou či celkovou únavou. U většího deficitu pak dochází k nervovým poruchám a potížím s játry. Naopak předávání vede k žaludeční nevolnosti či pálení žáhy. Mohlo by dojít i k poškození nervové soustavy (necitlivost v končetinách), ale to pouze v případě, že by člověk přijímal dlouhodobě více než 2000 mg pyridoxinu denně.