Slovník pojmů, Strana 3
A B C Č D E F G H I J K L M O P R Ř S Š T V Z Ž
Fenykl obecný
Fenykl obecný používali Číňané a Indové jako chuťovou přísadu a prostředek ke zlepšení zažívání. V současné době se v Indii prodává fenyklová voda zmírňující střevní potíže u kojenců. Látky obsažené v semenech fenyklu uvolňují hladké svalstvo…
Fytát sodný
Fytát sodný je komplexní sůl kyseliny fytové. Může mít formu tmavě zabarvené kapaliny nebo bílého prášku. Toto komplexní činidlo je na bázi rostlin, odvozeno od otrub nejčastěji z rýže, pšenice či kukuřice. V kosmetice se používá jako chelatační…
Ginkgo Biloba
Je to antioxidant, působí protizánětlivě, mírní vypadávání vlasů a podporuje jejich zdravý růst. Používá se při plicních onemocněních (bronchitida, astma), napomáhá zlepšovat funkce krevního oběhu (užívá se při nedostatečném prokrvení končetin),…
Glycerin
Hlavní funkcí glycerinu je hydratace a zjemnění/změkčení pokožky. Dnes je nejvíce využíván 100% rostlinný glycerin. Vyrábí se z rostlinných olejů, jako např. řepkový, slunečnicový či kokosový olej. Je biologicky odbouratelný a obnovitelný. Glycerin…
Glyceryl oleate
Glyceryl oleate se vyskytuje ve formě vloček (bílé až žluté barvy). Získává se z přirozeně se vyskytujících rostlinných olejů a tuků. Vytváří se esterifikací glycerinu a kyseliny olejové. Funguje jako emulgační přísada (spojuje olejovou a…
Granátovník obecný
Granátová jablka obsahují až 77 % vody, vitaminy B1, B2 a B3, vitamin C a A. Z minerálních látek to jsou: vápník, fosfor, železo, hořčík, sodík a draslík. Dále esenciální i neesenciální aminokyseliny, taniny, třísloviny a flavonoidy. V kosmetice…
Grapefruit
Grapefruit má velice příznivé účinky na lidský organismus. Používá k přípravě ovocných salátů, šťáv, koktejlů či džemů. Využívá se při odtučňovacích kúrách, napomáhá snižování nadváhy. Grapefruit posiluje imunitu, dodává energii, zlepšuje chuť k…
Guarana
V kosmetice se guarana používá hlavně ve výrobcích, které mají pomoct obnově pleti a podpořit funkce krevního oběhu. Najdeme ji v produktech osobní i vlasové péče. Zesvětluje barevné nesrovnalosti pleti, má výrazný antioxidační efekt, podporuje…
Heřmánek modrý
Heřmánek modrý vykazuje velmi silné protizánětlivé účinky, navíc je protialergenní, analgetický a hojivý. Je vhodný na jakékoliv záněty, nejlépe funguje na sliznice střevní, žaludeční a ústní. Uvolňuje hladké i kosterní svalstvo, zvláště při…
Hřebíček
Hřebíček má antiseptické, anestetické, antivirové, povzbuzující a afrodiziakální účinky, pomáhá tišit bolesti a urychluje hojení infekčních poranění. Uplatněn má zvláště při trávicích obtížích - funguje jako prevence před žaludeční nevolností,…
Hydrogenated jojoba oil
Hydrogenovaný (ztužený) jojobový olej se získává kombinací jojobového oleje s vodíkem. Tato chemická reakce se nazývá hydrogenace. Tento proces stabilizuje olej a brání jeho žluknutí oxidací. Jedná se o řízený tepelný proces (bezpečný a tepelně…
Hydrogenated olive oil stearyl esters
Hydrogenated olive oil stearyl esters je čistě přírodní komplex esterů vzniklých chemickou reakcí stearyl alkoholu a hydrogenovaného olivového oleje. V kosmetice funguje jako stabilizátor emulzí a přidává se především do vlasových produktů, ale i do…
Hydrolyzed Corn Protein
Hydrolyzovaný kukuřičný protein se získává kontrolovanou enzymatickou hydrolýzou kukuřičné bílkoviny. Je to sypká látka sytě žluté barvy, která se používá v kosmetickém průmyslu, farmacii a potravinářství. Jedná se o jednu z nejběžnějších složek…
Hydrolyzed Rice Protein
Hydrolyzovaný rýžový protein je jedním z rostlinných proteinů, se kterými se můžeme v kosmetice setkat. Získává se z rýže pomocí kyselin, enzymů nebo dalších hydrolyzačních činidel. Je rozpustný ve vodě, neobsahuje lepek a je zdrojem mnoha…
Hydrolyzed soy protein
Hydrolyzovaný sójový protein se získává pomocí hydrolýzy vyextrahovaných bílkovin ze sójových bobů rostliny Glycine Soja (sójové boby se vaří v kyselině sírové, následně je do roztoku přidán hydroxid sodný). Vzniká tak neviskózní kapalina,…
Hydrolyzed wheat protein
Hydrolyzovaný pšeničný protein je protein rozpustný ve vodě, derivovaný z pšenice (hydrolyzovaný znamená, že se jedná o chemickou sloučeninu rozdělenou na menší jednotky, hydrolyzovaný protein tedy znamená, že je rozštěpen na menší…
Chinovník lékařský
Chinovník lékařský je strom, který pojmenoval Carl Linné poté, co byla hraběnka z Chinchonu pomocí kůry tohoto stromu úspěšně vyléčena z malárie. Chinovníků je celkem 38 známých druhů a mají svůj původ v nižších až středních nadmořských výškách…
Chlorella
Z chlorelly se vyrábí prášek, jenž se také lisuje do formy tablet. Ty jsou výborným doplňkem stravy bohatým na bílkoviny, esenciální aminokyseliny, železo, hořčík, zinek, jód nebo vápník, vitaminy A, C či skupiny B. Chlorella je skvělá pro celkovou…
Chrpa polní
Chrpy polní je využíváno v přírodní kosmetice. Ve formě pleťové masky v okolí rtů, sprchové gely, omlazující pleťové sérum či tonika podporuje růst vlasů. Chrpa polní je jednoletá nebo ozimá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae) s větvenou…
Ibišek čínská růže
Ibišek čínská růže z čeledi slézovitých je poměrně oblíbenou pokojovou a balkonovou rostlinou. Díky šlechtění existuje v mnoha barevných variantách, od žlutou, přes růžovou až po tmavě fialovou, jeho květy mohou být různě velké a zdobí rostlinku…
Ibišek jedlý
Ibišek jedlý (Hibiscus esculentus) je v oblastech pěstování zvaný též bamia, okra či gombo. Tato teplomilná rostlina z čeledi slézovitých podobně jako bavlník, pochází z Indie nebo z Afriky. Staří Egypťané ji znali již od druhého tisíciletí př. n.…
Ibišek súdánský
Ibišek súdánský je jednoletou rostlinou a řadí se mezi přibližně 200 ibišků, okrasných keřů, které po světě najdeme. Rostou především v Asii a potom také v Africe. Konkrétně ibišek súdánský pochází ze severní Afriky, ale lze jej pěstovat v podstatě…
IMPERATA CYLINDRICA
Lalang válcovitý je středně vysoká subtropická trsnatá tráva z čeledi lipnicovitých. Raší pozdě na jaře, listy má vzpřímené, úzké a podlouhlé, zprvu zelené, během léta se pak jejich zbarvení postupně mění na výrazně červené. Klasovitá květenství jsou…
Jalugoji
Komplex z plodů goji a kyseliny hyaluronové, patentovaný exkluzivně Philip Martin's, s hydratačními, antioxidačními a ochrannými účinky. Silná antioxidační síla plodů goji se spojuje v boji proti oxidaci a poškození pokožky volnými radikály
Javor
Sladká míza z kmene javoru cukrového nebo černého se používá na výrobu javorového sirupu a cukru. Javorový sirup je tedy čistě přírodní sladidlo (obsahuje hlavně vodu a sacharózu) a nachází se v něm látky jako kyselina listová, vitaminy A a D nebo…