Smil italský
SMIL ITALSKÝ - HELICHRYSUM ITALICUM
Italská slaměnka patří k silným antioxidantům, podporuje čištění jater a jejich normální funkci, posiluje imunitu a udržuje ve zdraví dýchací cesty, napomáhá odhlenění. Smil italský podporuje dobré trávení, zmírňuje menstruační křeče a zlepšuje stav po dobu klimakteria. Smil má antibakteriální a protizánětlivé účinky, dobře působí při alergiích. Ulevuje při žaludečních obtížích, zlepšuje látkovou výměnu, napomáhá při zánětu průdušek a bronchitidě. Dále smil italský zmírňuje bolesti, urychluje hojení modřin, jizev a otoků, podporuje tvorbu žluči, ovlivňuje činnost jater a ledvin. Smil působí též blahodárně při revmatismu a artritidě, regeneruje svaly a klouby. Má schopnost odpuzovat hmyz. Používá se rovněž v kuchyni jako koření. Smil italský lze přidat do masážních a koupelových olejů, které napomáhají eliminaci stresu, nespavosti i při únavě. Olej ze smilu italského má regenerační účinky, proto se v oblasti kosmetiky používá na suchou pleť, při zvýšené tvorbě vrásek a proti volným radikálům.
Smil italský je stálezelený keřík z čeledi hvězdicovitých (Asteraceae). V ČR patří spíše k letničkám, protože v našich podnebních podmínkách není schopen přežít, ve své domovině je však trvalkou. Smil italský dorůstá do výšky 60-90 cm, má stříbrný stonek, dlouhé jemné a úzké listy, pokud nekvete, připomíná levanduli nebo rozmarýnu. Po rozemnutí lístků je cítit výrazné aroma. Kvete drobnými žlutými kvítky v červenci a srpnu. Nejlépe se mu daří na suchém, slunném a vzdušném stanovišti. Smil italský pochází z Turecka, dobře se mu daří téměř v celé oblasti Středomoří a v některých částech Asie či v Malajsii. Má hořkou chuť připomínající šalvěj nebo pelyněk. Smil italský obsahuje flavonoidy, hořčiny, silice (geraniol, eugenol, pineny), třísloviny, fytosteroly, alkaloidy, glykosidy a organické kyseliny. Z květů smilu se získává destilací jeden z nejcennějších a nejdražších esenciálních olejů. Tento olej by se neměl používat neředěný přímo na pokožku