Rajče jedlé
Plody rajčete obsahují organické kyseliny, cukry, karotenoidní barviva, vitaminy C, B, A, E, vlákninu, pektiny, z minerálů např. draslík, hořčík a železo. Díky množství zdraví prospěšných látek jsou rajčata vhodná jako součást zdravé stravy, ale také při redukčních a očistných dietách. Jejich konzumace podporuje správnou látkovou výměnu i krvetvorbu, celkovou odolnost organizmu, přispívá také ke snížení hladiny cholesterolu, působí příznivě na srdce a krevní oběh či funkci jater. Rajčata jsou zdrojem antioxidantů, které chrání organizmus před působením volných radikálů. Významný je zejména lykopen, který se nachází zejména ve slupkách a obsahují ho i rajčata tepelně upravená. Tento antioxidant přispívá ke snížení rizika kardiovaskulárních i nádorových onemocnění. Rajčata mají všestranné využití ve studené i teplé kuchyni. Konzumují se čerstvá, vyrábějí se z nich šťávy, protlaky, kečupy apod. Rajčata mají uplatnění také v kosmetice. Šťáva z plodů čistí a zjemňuje pleť, působí silně antioxidačně. Připravují se z ní pleťové masky, extrakt se přidává do krémů a jiných kosmetických produktů. Pozor, nezralé zelené plody rajčat jsou jedovaté.