Ořešák královský
Slupky ořechů se používají k přírodnímu barvení vlasů, kterým dodávají hnědou barvu (někdy i s lehce mahagonovým nádechem). Ořešák se však pěstuje nejen pro své zdravé plody, ale i pro své kvalitní dřevo a listy, které nacházejí uplatnění nejen v lidovém léčitelství a kosmetice, ale i v současné farmakologii. Z listů se připravuje výluh nebo čaj. Výluh má antibakteriální a dezinfekční účinky, zmírňuje záněty kůže a nehtů, pomáhá problematické pokožce s projevy akné, poradí si s vypadáváním vlasů, kožních plísních a pocení nohou. Čaj z listí čistí krev, pomáhá při ekzémech, zánětlivých onemocněních trávicích orgánů, snižuje hladinu cukru v krvi, čistí žaludek a odhleňuje, má také antiparazitické účinky na střeva. Při jeho užívání by však měli být opatrní lidé s hypotenzí, neboť mírně snižuje krevní tlak. Extrakt z ořešáku je znám pro svou schopnost urychlení opálení kůže, a proto jej najdeme v opalovacích krémech a olejích. Pomáhá také při problémech s vlasy, zejména s vypadáváním, a díky tomu bývá součástí produktů vlasové kosmetiky. Výtažek má také repeletní účinek na hmyz.
Ořešák královský je mohutný listnatý strom z čeledi ořešákovitých (Juglandaceae). Je původním stromem našeho kontinentu, roste od jihovýchodní Evropy až k Himalájím. Dorůstá do výšky 25-45 metrů. Plodem ořešáku jsou všeobecně známé vlašské ořechy s tvrdou slupkou, které se objevují přibližně od osmého roku věku stromu. Ze zralých ořechů se lisováním získává velmi kvalitní rostlinný olej, který se používá nejen v kuchyni, ale i v kosmetice. K účinným látkám ořešáku patří třísloviny, flavonoidy, silice, fenolkarbonové kyseliny a chinony. Plody ořešáku mají velkou výživovou hodnotu, obsahují 50-70 % tuků. Velmi významné jsou nenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat hladinu tzv. škodlivého cholesterolu v krvi a jsou tedy dobrou prevencí infarktu a cévních onemocnění. Obsahují také vitamin B, který je důležitý pro správnou činnost mozku, nervového systému, ale i kůži. Z nezralých zelených plodů se pak vyrábí pálenka, likéry a tinktury. Výtažky z nezralých ořechů se v lidovém léčitelství používají pro jejich antibakteriální účinky. Alkohol posiluje jejich čisticí schopnost a léčení zažívacího traktu. Působí v žaludku a ve střevech, která pročisťuje a chrání před nežádoucími mikroorganismy.