Máta peprná
Esenciální olej máty peprné (dále jen EO), který se získává destilací, je pro své široké spektrum působení jedním z nejvšestranněji používaných jak v léčitelství, tak v kosmetice. EO podporuje trávení, příznivě působí na dýchací ústrojí a krevní oběh. Má antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Používá se při chřipce, nadýmání, při zažívacích potížích, nachlazení, křečových žilách, podráždění kůže, revmatismu, bolestech hlavy a migrénách, ulevuje od bolesti zubů, únavy a stresu. V neposlední řadě odpuzuje blechy, myši a mravence. K nejúčinnějším způsobům použití EO patří inhalace, potírání tělovými oleji a mléky, koupele, vlasové oplachy, parfémy a pokojové spreje. Kosmetické produkty s obsahem máty peprné mají příznivé účinky zejména na mastnou a aknózní pleť, kdy díky svým protizánětlivým účinkům hojí bolestivé pupínky a zabraňuje jejich šíření. Pokožku příjemně chladí, prokrvuje a tonizuje. Pro své jemné a svěží aroma se máta také přidává do zubních past a vod po holení.
Máta peprná je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých, pocházející pravděpodobně ze západní Evropy, odkud se rozšířila do celého světa. Díky svým blahodárným a všestranným účinkům se používala v mnoha starověkých kulturách (Egypt, Čína). Dnes ji najdeme téměř ve všech zemích mírného klimatu. Máta peprná je přirozeným křížencem máty vodní (Mentha aquatica) a máty klasnaté ( Mentha spicata). Listy máty obsahují silici, jejíž hlavní složkou je menthol a methon. Tyto látky blahodárně působí na trávicí ústrojí. Čerstvé listy máty se používají v potravinářství jako přísada do omáček, salátů, nápojů. Ze sušených listů se pak louhuje čaj, jeden z nejznámějších na světě, který usnadňuje trávení. Mátě peprné by se měli vyhnout lidé alergičtí na menthol a kojící ženy, neboť snižuje tvorbu mateřského mléka. V případě soustavného pití mátového čaje pak může dojít k poruchám krevního obrazu.