Kvajáva hrušková
Kvajáva hrušková neboli Psidium guajava je vitamínová bomba. Guava je nenáročná, rychle rostoucí rostlina z tropických i subtropických oblastí. Patří mezi významné tropické ovoce chutnající po hruškách a fíkách (no a také spoustě jiného ovoce). Všechny jeho části mají léčebné účinky. U nás patří mezi málo známé ovoce.
Kvajáva pochází ze Střední Ameriky, odkud se rozšířila do celého světa. Má zelené listy, žilkované a na dotek jakoby sametové. Jsou 5-15 cm dlouhé. Z listů i kůry se vaří léčivé čaje (na žaludek, proti průjmům), chutí podobné zelenému čaji. Její plody v tropických oblastech patří mezi oblíbené pochoutky, které se jedí jak syrové, tak se používají na vaření, marmelády, a podobně. Obsahují velké množství vitamínů, minerálů, vlákniny, ale i omega-3 mastných kyselin. Plody jsou podle odrůd (desítky až stovky odrůd) různě zbarvené od bílé, žluté přes růžovou až do červena. Jsou malé, ale i poměrně velké a tvarem asi jako naše jablko nebo mírně protáhlé, jako hruška. Dužina je příjemně aromatická, sladká.