Keratin amino acids
Keratinové aminokyseliny (keratin amino acids) jsou směsí aminokyselin, které jsou výsledkem úplné hydrolýzy keratinu. Keratin je zde rozdělen na aminokyseliny pomocí kyseliny chlorovodíkové. Po rozpadu keratinu kyselinou chlorovodíkovou se neutralizuje hydroxidem sodným. Kyselina a báze tvoří sůl, a proto mohou keratinové kyseliny obsahovat vysoký podíl soli (až 50 %). Tyto aminokyseliny mají podobu tekutiny či pasty jantarové barvy se slabým zápachem. Keratin je stavebním prvkem vlasů, chlupů i nehtů. V kosmetice se používá keratin odvozen z ovčí vlny.
V kosmetice se keratin amino acids používají pro své silně hydratační účinky, zejména na vlasy, ale i pokožku. Pronikají do poškozeného porézního vlasového vlákna a zacelují jej. Vlasy jsou pak pevnější, lesklejší a hebké. Keratinové aminokyseliny zabraňují vypadávání vlasů a mají antistatický účinek, takže snižují statickou elektřinu odstraněním povrchového náboje z vlasu. Používají se v šamponech, kondicionérech, ale také v přípravcích pleťové a tělové péče (hydratační krémy, tonery, tělová mléka apod.).