Ibišek jedlý
Ibišek jedlý (Hibiscus esculentus) je v oblastech pěstování zvaný též bamia, okra či gombo. Tato teplomilná rostlina z čeledi slézovitých podobně jako bavlník, pochází z Indie nebo z Afriky. Staří Egypťané ji znali již od druhého tisíciletí př. n. l. Pěstuje se ve všech tropických a subtropických oblastech, ovšem spíše v okrajově, v menším množství. pěstovat ji lze i u nás, spolehlivě však plodí pouze pod fóliovými kryty nebo ve vinorodých oblastech.
Ibiškové tobolky sklízíme mladé, asi pátý den po odkvětu. V té době jsou velmi křehké, slizovité, asi pět až šest centimetrů dlouhé, porostlé jemnými chloupky, uvnitř bez semen.
Tobolky obsahují velké množství látek, které příznivě působí na zažívací trakt, dále vitamínů, navíc mají malou energetickou hodnotu, jsou proto vhodné pro redukční diety.
Ibiškovec je bohatá rostlina na živiny, včetně kyseliny askorbové a dalších vitamínů. Semena obsahují až 20 % oleje, připomínajícího olivu.
Okra lusky jsou bohaté na slizniční látky, obsahují spoustu bílkovin, sacharidů, organických kyselin, vitamínů a různých minerálních solí. úč. poz. sl., užívá se extrakt ze semen
Antioxidant, posiluje stěny kapilár, působí proti stárnutí, působí protizánětlivě, zmírňuje podráždění a zarudnutí, antiseptikum, působí proti akné.