Brusnice borůvka
Díky vysokému obsahu antioxidantů borůvky zpomalují stárnutí buněk a působí preventivně proti rakovině. Borůvková šťáva je výborným podpůrným prostředkem při léčbě chřipky a nachlazení, tělo hydratuje, snižuje horečku a působí antisepticky. Sušené plody se používají na léčbu akutního i chronického průjmu. Čaj ze sušených plodů je doporučován při zánětech střev, dráždivém tračníku, Crohnově nemoci. Myrtillin obsažen v borůvkových listech snižuje hladinu krevního cukru, ale měli by se mu vyhnout osoby s nemocnými játry, neboť může způsobovat jaterní poruchu. Odvar z listí je účinný při zánětech močového měchýře či kožních onemocněních, jako je lupénka. Borůvky také prospívají regeneraci sliznic, mají uklidňující účinek a zvyšují odolnost vůči radiaci, jsou také podpůrným prostředkem při léčbě neplodnosti. Vysoký obsah vitaminů a antioxidantů borůvkám zaručuje jedno z předních míst i v kosmetice. Borůvky podporují mladistvý vzhled pokožky, kterou navíc i rozzáří. Využívají se proti stárnutí kolagenových tkání. Urychlují hojení a odstraňují kosmetické nedostatky. Podporují růst vlasů, bojují proti jejich předčasnému šedivění, barvené vlasy chrání před vyblednutím a eliminují škody způsobené sluncem, smogem, mořskou či chlorovanou vodou. Jsou vhodné také na problematickou, aknózní pokožku.
Brusnice borůvka je rostlina z čeledi brusnicovitých (Vacciniaceae). Tvoří nízký keřík dorůstající do výšky 50 cm s opadavými listy. Kvete bílými až narůžovělými květy od dubna do června. Plodem je černomodrá bobule, borůvka, která obsahuje mnoho drobných semínek. Vyskytuje se v Evropě (kromě jihu), na Kavkaze, Sibiři, Mongolsku, v Severní Americe a Grónsku. Roste v souvislém porostu, v tzv. borůvčí v některých typech lesů. U nás se vyskytuje hojně v horách, ve středních polohách roztroušeně a v nízkých teplých oblastech pouze vzácně. Borůvka je velmi chutné ovoce, které obsahuje antioxidanty, flavonoidy, karotenoidy, provitamin A, resveratrol, vitamin B, C, minerály (hořčík, draslík, mangan, železo, měď, zinek, chrom), ovocné cukry, kyselinu jablečnou a citrónovou, třísloviny, pektin, barviva aj. Je oblíbenou lesní plodinou, která se používá v kuchyni, léčitelství i kosmetice. Předmětem sběru je plod, ale také listy, které kromě flavonoidů a tříslovin obsahují glukoniny (myrtillin), tanin, silice, sliz a pryskyřici. Borůvky jsou výborné pro posílení zraku, zlepšují prokrvení sítnice, a proto jsou vhodné jako prevence poruch sítnice, šerosleposti a slábnoucího zraku. Snižují cholesterol, zlepšují pevnost a pružnost cév, jsou tak vhodným doplňkem léčby aterosklerózy, křečových žil či žilní nedostatečnosti dolních končetin (tzv. studených nohou), prevencí infarktu a mozkové mrtvici.