Brukev zelná
Brukev zelná je přímým předkem košťálové zeleniny, jako je květák nebo brokolice. Preferuje sušší půdu a může dorůstat výšky až dvou metrů. Má vysoký stvol, ze kterého vyrůstají květy žluté barvy. Z brukve se využívají hlavně listy, například v kuchyni, kde se konzumují jak v syrovém stavu jako přísada do salátů, tak se tepelně upravují.
Listy jsou zdrojem glykosidů, karotenoidů, vitaminů C a skupiny B a dále také draslíku, vápníku, hořčíků nebo železa. V brukvi najdeme také různé typy aminokyselin. Brukev má své místo také v tradičním léčitelství. Používá se při různých žlučníkových potížích nebo onemocněních jater. Šťáva z listů je prostředkem pro ošetření žaludečních vředů, které pomáhá hojit. Vzhledem k tomu, že brukev přispívá k detoxikaci jater a ledvin, její užití je vhodné také při kožních onemocněních.