Amla
Amalaki (Emblica officinalis), známá spíše pod názvem Amla je jednou ze základních součástí ájurvédy a indické péče o pleť a vlasy. Amla pochází původně z Asie. Působí jako silný antioxidant, chrání buňky před vlivem oxidačního stresu a pomáhá předcházet jejich předčasnému stárnutí. Díky antioxidační a antiinfekční aktivitě podporuje dobré hojení poranění kůže a eliminuje zánětlivé procesy v těle, působí protiplísňově. Podporuje růst vlasů, dodává jim objem a udržuje v dobré kondici pokožku hlavy, napomáhá odstranění lupů. Ve 100g plodů Amly najdeme asi šest gramů vlákniny a také třísloviny, fytosteroly, karotenoidy, vápník, hořčík, zinek nebo vitaminy C a E.
Amalaki se konzumuje také jako potravina ve formě čaje nebo džemů. Je důležitou součástí ájurvédských doplňků stravy. Je oblíbená také jako součást péče o vlasy a pokožku. Jako nedílná součást no poo metody zastává roli vlasového kondicionéru. Může se pohodlně míchat do vlasových masek nebo přímo do práškových bylinných šamponů (reetha, shikakai) nebo kombinovat s mydlicí lékařskou. Amla vyniká silnou antioxidační aktivitou. Má vysoký obsah vitaminu C a výborné protizánětlivé účinky. Podporuje zcelování porušených vlasů, omezuje jejich šedivění, po použití prášku z reethy vyrovnává pH vlasové pokožky. Chrání pokožku před působením volných radikálů, které způsobují její předčasné stárnutí, a napomáhá udržet elasticitu pleti. Amla je přirozené kyselá, při smíchání s hennou napomáhá vývinu pigmentace a podporuje její červený odstín.
Plody amly obsahují vysokou koncentraci kyseliny askorbové, která se při zahřívání nebo vaření rozkládá, proto je lepší pro léčivé účely používat plody sušené, případně amla prášek. Dále v Amle najdeme fenoly, včetně kyseliny ellagové, kyseliny gallové, furosinu, gallotaninů, emblikaninů, flavonoidů, glykosidů a proanthokyanidinů 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. Kořeny obsahují glykosidy a taniny. Amla přirozeně podporuje metabolické procesy, tím i udržení optimální tělesné hmotnosti. Přispívá k zachování dobré imunity, zlepšuje odolnost proti zátěžovým faktorům. Napomáhá lepšímu snášení psychicky náročných a stresových situací. Využívá se ke snižování hladiny krevního cukru při diabetu, při průjmových onemocněních, pro snižování horečky nebo gynekologických potížích.
Amla pochází původně z Asie. Je to opadavý keř nebo menší strom, rostoucí až do výšky 15 m. Patří do čeledi Euphorbiaceae (pryšcovité). Má tenkou, bílou kůru, malé tenké, dvojitě zpeřené, tmavě zelené listy. Kvete jemnými, zeleno-bílými, do klasu uspořádanými květy. Plody jsou malé, kulaté, svěže žlutozelené, dozrávají na podzim a jsou sklízeny ručně. Záznamy o léčivém použití Amly najdeme kromě ajurvédské literatury i v tibetských, egyptských i arabských textech. Používají se její semena, listy, kořeny, kůra, květy a nejčastěji se tak děje v sušeném stavu. V ájurvédě je Amalaki braná jako prostředek pro ochlazování tělesné energie.